Lars Lerin

Idag har många fått upp ögonen för den charmiga värmländska konstnären Lars Lerin. Han inte bara fängslar människor med sina akvareller, han har även tagit sig in i mångas hjärtan i och med de TV-program och sommarprat som sänts med honom. Lars Lerin är född 1954 i Munkfors och är idag bosatt på Hammarö som ligger strax utanför Karlstad. Där bor han tillsammans med sin man, dansaren och fotokonstnären Manoel ”Junior” Marques Lerin och deras son Rafael. I Karlstad ligger också hans konsthall Sandgrund där han själv och andra konstnärer ställer ut.

Lars Lerin är bosatt utanför Karlstad

Lars Lerin och hans historia

Lars Lerin växte upp i Munkfors där han också föddes 1954, som son till den hyllade bandyspelaren Jonny Lerin. Lars har beskrivit sin barndom som problematisk då föräldrarna skrämdes av hans homosexualitet och försökte få honom att komma på andra tankar. År 1980 började Lars studera på Valands konsthögskola som ligger i Göteborg, innan dess hade han studerat vid Gerlesborgsskolan mellan 1974 och 1975. Idag benämns han som en av Nordens mest skickliga akvarellmålare. Mest känd är han för de verk som han skapat med inspiration från sina många resor och boken ”Naturlära”.

Livet har inte alltid varit helt enkelt för Lerin. Han beskriver bland annat att han haft en svår period då han var beroende av tabletter och alkohol, något han valt att prata mycket och öppet om. Bland annat har han tagit upp missbruket flera gånger i sitt eget TV-program ”Vänligen Lars Lerin”. Känd för den stora massan blev han dock i samband med dokumentären ”För dig naken” som är regisserad av hans guddotter Sara Broos. I dokumentären skildrar han drogproblemen, uppväxten och ångesten men också när han träffar sin man Junior.

Privatliv och priser

Kärlekshistorian mellan Lars Lerin och hans Junior är vacker och anmärkningsvärd. Mycket av denna kärlekssaga skildras också i dokumentären ”För dig naken”. Den börjar på Arlanda där de två personerna som inte kan kommunicera med varandra på grund av språkbarriären träffas, och man får sedan följa paret genom lycka, uppbrott, skratt och värme. Idag arbetar Junior, eller Manoel Marques Lerin som han egentligen heter, som intendent på Sandgrund. Lars Lerin fick barn sent i livet och adopterade sin makes son i år. Lars var 61 år gammal när han blev far till lille Rafael.

Lars Lerin är även en rosad person och konstnär som mottagit många priser. Bland annat fick han 2016 den kungliga medaljen Litteris et Artibus. Denna är en utmärkelse instiftad av Karl XV 1852 och utdelas för framstående konstnärliga insatser. Även den egna TV-serien där Lars träffar olika kända profiler för samtal har vunnit pris. I år fick den TV-priset Ria för årets profil. Utöver detta är Lerin hedersdoktor vid Karlstads universitet. Han har också vunnit pris för årets Värmlandsförfattare 2006 och mottagit det prestigefyllda Augustpriset 2014.

En folkkär person med djup

Lars Lerin har blivit en mycket folkkär person. Vad det beror på kan man spekulera i. Kanske är det en kombination av både det direkta och ödmjuka sättet och hans fantastiska bildkonst? Klart är i alla fall att många fallit handlöst för denna konstnär efter hans olika TV-serier där han bjuder på sig själv på ett lågmält men självklart sätt. Även den fina kärlekshistorian med Junior har nog bidragit till framgången. Om man vill ta del av hans verk är hans bok ”Naturlära”, som han också fick Augustpriset för, en stark rekommendation.