Andra berömda konstnärer

Konst ligger i betraktarens öga och bakom varje verk finns en eller flera konstnärer. Konst har funnits lika länge som mänskligheten. De första människorna var bildkonstnärer som använde en grottvägg som duk. En duk där de ristade in sina motiv och sedan fyllde i dem med färgpigment. Dessa pigment tillverkade de av olika ingredienser från naturen. Färger med pigment av till exempel umbra och ockra används av konstnärer än i dag. I den här texten kommer du att få läsa om några kända svenska och utländska artister inom fotografi, måleri och skulptur.

Konstnärer drömmer ofta om att få ha en utställning på ett stort berömt galleri

Konstnärer från Sverige

Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson är några av Sveriges mest välkända konstnärer. Zorn och Larsson verkade båda i Dalarna men inriktningen på deras måleri skiljde sig markant. Medan Larsson målade skira akvareller som skildrade det idylliska familjelivet på gården i Sundborn, målade Zorn porträtt i främst olja och gouache. Zorn var också en duktig etsare, fotograf och skulptör. Flera av fotografierna som han tog använde han sedan som förlaga till sina målningar. Bruno Liljefors var naturmotivens mästare och hans tavlor innehåller ofta dramatiska situationer. Fåglar blev något av hans signum och han har blivit en förebild inom fågelmåleri.

Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Larsson är välkända konstnärer även utanför Sveriges gränser. Alla tre reste runt mycket i Europa i början av sina karriärer och man kan anta att de lade grunden för ett nätverk med konstnärskollegor från andra delar av världen. Särskilt Zorn fortsatte att resa hela livet och hans verk hänger bland annat i New York, Paris, Stockholm och Washington D.C. 2015 anordnade Fotografiska i Stockholm en utställning med ett urval av Zorns fotografier. Han var en skicklig fotograf som gärna kombinerade vattenmotiv med nakenstudier av kvinnor.

Avskalat och känsloladdat

Två nutida konstnärer som använder kameror istället för penslar och duk, är fotograferna Anton Corbijn och Sally Mann. De är båda kända för avskalade och känsloladdade bilder. Nederländske Corbijn är främst känd för sina känsloladdade porträtt av kända musiker. Bland annat har han fotograferat Luciano Pavarotti, där Pavarotti ser ut som en galen förbrytare och inte som en proper och världsberömd operasångare. Förmågan att regissera kända personer och få dem att visa en helt annan sida än vad gemene man är van vid, i kombination med konstnärlighet och en genuin teknisk kunskap, är kärnan i Corbijns stora framgångar.

Stora konstnärer har ofta förmågan att påverka betraktaren på ett eller annat sätt. Den amerikanska fotografen Sally Mann är inget undantag, kanske inte minst på grund av hennes fascination för döden. Bland hennes verk finns bilder på hennes döda hund i olika stadier av förmultningsprocessen och människolik. Hennes bilder har alltid varit kontroversiella, och kritiker har bland annat anklagat bilderna där hennes barn är modeller för att vara barnpornografiska. Sally Mann har experimenterat med en rad olika analoga tekniker och analoga storformatskameror. Hon säger sig vara fullständigt ointresserad av att arbeta med digital teknik.

Utveckling av en livslång passion

Måleri och skulptur har länge varit synonymt med konstnärer. På senare år har allt fler inriktningar fallit in under konstnärsrubriken; bildkonstnärer, fotografer, konsthantverkare, musiker och ordkonstnärer är några exempel. Inte minst fotokonsten väcker mer och mer uppmärksamhet och börjar ta plats på konstscenen. Det betyder inte att de mer traditionella konstinriktningarna som måleri och skulptur är på väg att försvinna – snarare tvärtom. Utvecklingen och utforskningen av nya material, redskap och tekniker pågår ständigt. Inriktningar och material korsas och nya tekniker föds. En konstnär går sällan i pension – kreativiteten flödar mer eller mindre hela livet.